Wednesday, June 24, 2009

kini kembali bersiarannnnnnnn......

Bismillahirahmanirahim....... haaa lama ye kakyu menyelam.... tak timbul2 ... ni baru le timbul.... maklum le... bila si debab ni menyelam mmg nye susah nak timbul wey... berat... sib baik tak lemas.... hehehehee..... jadi layan je la projek2 roti kakyu ni yek...
Ni cinnamon ....... guna resepi basic bread resepi.... amik dr myr resepi kak fida..... tapi anak2 tak suka ngan rasa cinnamon tu..... dlm tak suka tu habis jugak le cuma mulut tu sambil mengunyah tu berbunyi2 le... kata rasa roti ni mcm semacam aje...... eleh... semacam tapi licin....
Seperti biasa bun yg di intikan dgn mcm2 inti yg ada di umah ni dan juga bun kosong... kira nasib le sapa dpt bun kosong or berinti ye... ni time malas nak tanda2 or asing2kan mana yg ada inti mana yg takde.... taruh satu loyang aje... resepi roti ni resepi dr Alex Goh yg amik dr umah Cik Mat ye......
Yg ni plak menu dinner di satu mlm .... apabila kakyu dah ketandusan vitamin R so... layan je la burger yg di masak di umah... memang mewah kan... siap ngan cheese lagi tu.... yg ni pinggan hb.... itu yg nampak mewah... klu budak2 punya... bun+daging+sos... settle takde nak bersayur2 bagai..... itu yg rasa masak burger kat umah lagi berbaloi.... klu beli dia caj sama gak wpun order cuma daging burger+bun+sos aje... 2.00.... tp bun tu kakyu beli ye.... bukan homemade......
Yg ni plak menu mee bandung.... resepi campak2 aje...
Kek ni kek utk kawan hb yg nak bertunang... wat dlm masa tergesa2.... dia bertunang hari sabtu..... hari jumaat baru buat sebab hari Khamis malam baru sampai dari kg.... so buat yg simple aje......Ni mexican bun yg kakyu buat sebelum virus H1n1 melanda mexico dulu yek..... maknanya dah lama dah kakyu buat..... tp topping tak berapa lawo le ... topping kakyu tambah coklat emulco tu yg terover dark tp rasa tetap mengikut standard roti2 antarabangsa.... hehehehehe ni kira skala kakyu ye... skala org lain mungkin le tak sama.....


Dan ni plak kuih pau kakyu yg tak sempat2 nak di amik gambo lagi sebab Power Rangers dah terlalu tidak sabar lagi nak ngap...... abis je snap kamera tu...hmmmmm langsai kuih pau.... yg bertahi lalat purple tu pau berinti coklat dan yg licin tu pau berinti kaya. Jangan tak tau dlm pau2 ada gak yg tak berinti sebab ada sorang Power Rangers kat umah ni yg makan pau kosong.... roti kosong... karipap kosong.... dia tak suka inti apa-apa pun.... itu le adam..... so mmg klu wat roti atau apa jenis kuih-muih berinti mmg ada yg diketepikan utk tidak berinti... itu utk adam......

Yang ni plak mufin vanilla yg di tambah ngan coklat chips..... resepinya kakyu guna sapa punya pun dah lupa dah... (sebab lama dah buat)...... yg kakyu ingat kakyu buat banyak.. dlm 3 adunan gitu........
yg ni pun asalnya mufin kat atas tu tp di tambah ngan serbuk koko so jadile mufin coklat chocolate chips..... sebab dah buat banyak so perasa di pelbagai kan le.... buat pagi settle petang... langsai.....
yg ni plak resepi asalnya nama sungguh indah..... ikan dlm taman... amik dari umah jiran seberang jalan nun.... nor myr... tapi kakyu punya ikan takde nye rupa ikan dalam taman pun tapi macam ikan dalam hutan aje.... kakyu guna ikan keli...... anak2 suka sangat ikan keli ni...(bukan anak2 ngan makbapak anak pun suka tau).. tapi memang sedap ikan dlm utan ni... sambal dia tu.... kakyu gelar magical paste... boleh buat macam2..... resepi sambal ngan ikan ni boleh le amik kat umah nor ye..... Thanks nor..... bagi resepi magical paste tu.... suka sangat.....

6 comments:

shoppersjoint said...

hi nice blog u have here

i would like to invite u to view my sales blog:)

we have cottons from all over the place, mainly from dubai, kebaya and kurung fabrics from indonesia, and much more to choose!

be our follower and u can enjoy more with us:)

see u there:

phalla said...

hi , your site is good, can we exchange link?
here is my link
http://khmerlovenews.blogspot.com

I hope you can

Best regards,
phalla

umi_e said...

salam kakyu... banyaknya projek

MamaFaMi said...

Dalam banyak-banyak yang dihidangkan, mama terberkenan kat mee bandung tu.. mmm sedapnya kalau dapat semangkuk!

Mcburn's Kitchen said...

Salam,
Nice blog, innovative!! in your cooking style,simple tapi sedap dimakan, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. blog menarik.. singgah la ke blog saya :)


Load Counter