Tuesday, April 28, 2009

syoknya buat roti......................

Kakyu dah sah2 macam jawa roti le ni... buat roti dah sehari 2x ... apa ke kemaruk no.... ish..ish... tp mmg best le wat roti ni... tak boleh citer dia punya best ni... mcm terapi le plak... bila tgk roti tu naik pastu ngan baunya.... bila dakuar oven tgk gebunya... lembut aje... Tapi bila roti tu menjadi... ada jugak insiden yg senasib macam roti telaga ... tp tak serupa senasib aje..

Sebelum tu, jamu kek dulu ye.. Ni tempahan jiran kat umah kakyu ni... untuk birthday anak dia. Kakyu buat hari Sabtu.... wpun kami ni jiran... tapi jaaaaaaaaaarang le sgt berjumpa dan bertegur sapa atau bergosip2 sebab masing2 bz le sesangatnya.... almaklum le dia bekerja... dan kakyu pun mmg le bz wpun tak bergaji ni.... Dia tak menetapkan sebarg tema .. dia kata kakyu nak kek birthday utk Afif hari sabtu ye... so kakyu pun mengdeko kek ikut kerastangan kakyu le yg mmg takde nilai2 kreativiti langsung.... (u.p: kek ni dideko sebelum pegi kelas mendeko tu tau).... so wa hentam aje le bunga tu kan...

Hehehe... tengok le rupa roti cheese oregano kakyu buat ni.... mcm rupa alien kan... sebab ada mata tu... Ni kakyu gi jenguk kat umah CMG... npk le dia buat roti cenggini... tp rupa roti dia ayu jelita.... tak le mcm roti kakyu yg tak sempurna ni.... klu ikut tekak kakyu sedap ... malangnya anak2 kakyu kecuali si dara tu mmg le kureng ngan cheese ni.... cuma aiman je baru nak jinak2.... tp langsai jugak .... depa telan jugak wpun mulut tu sambil mengunyah bertanya.... mama kenapa taruh mende ni... tp dicubitnya cheese tu disuap ke mulut ... telan... emmmm. Kira tak malang le kan... Yg tinggal cuma sisa cheese adam je sebab dia makan di kupas dulu cheese kat atas tu tp yg dah ergulung dlm roti dia telan jugak ... cisssss.... tak suka cheese konon..... resepi amik kat sini ye....
Yang ni plak roti Arab resepi sofinar.... amik kat sini tau... Gebuuu dan lembut betul roti arab ni.... Wat utk dinner hr Jumaat tu... dapat banyak gak le... tp yg survive hanya 3 keping pagi sabtu... wpun dah simpan bermalm dan roti dah sejuk tapi masih lagi gebu dan lemmmmbut betul le roti ni..... ada gak request suh buat.. blm sempat buat ulangan lagi... nanti ye nak... mama nak buat roti lain dulu.....
Ni roti sosej resepi yani..... buat hr Ahad sebelum gi kelas deko...... buat 12 ketul. Kakyu gi kelas bawak 3 powerr rangers... yg tinggal kat umah hb... aiman ngan eza.... pada hari yg sama gak kakyu wat nasi lemak... takut kang tinggal depa ber3 ni kang ada yg kelaparan... balik dari kelas dah dekat2 nak senja.... sah.. tak berbelen roti ni.... tp nasi lemak ada le belen... depa makan roti ni aje.... mama nanti buat lagi camni nak bawa bekal ke sekolah.... emmmm ingat kot sempat nak bawa sekolah yg ni.... jgn lagi dikenang le.....
Ni wat semalam... mula2 terserempak roti ni kat umah rinnchan... uuuu lawo tul roti dia.... pastu gi jenguk kat umah CMG.. eh..eh.. dia pun wat roti potato ni gak... seperti biasa le rotinya memang jelitayu rupa parasnya... ni tak boleh jadi nak kena buat gak roti mr potato ni.... Mr potato kat dapor kakyu tu pun dah tak hensem dah tu... mesti le kena rebus dia... maka semlm terhasillah roti mr potato kakyu yg nak kata hensem... jauh le benor... nak kata jelita... ish... rabun ke apa.... tapi seperti biasa le bila part makan ni .... yg mengadilinya tekak anak2 .... so bagaimana rupa parasnya tak penting.... rasa yg penting.... rasa sedap??? rasa kenyang lepas makan.. itu yg benar sebenar-benarnya... resepi asal depa kata onigirimyr... amik kat sini yek...
Ni buat malam semalam.... siang buat roti mr potato... mlm tu wat roti ni..nama roti ni Amish white bread... resepi kat allrecipes... tapi kakyu terlebih liquid.. so terlembik adunannya..(ni kes terlupa pesan sifu... thanks bee kerana mengingatkan kakyu) so texture dia kurang le sikit namun rasa di anak tekak anak2 kakyu.... ok. Kat ujung sebelah kiri tu saja je letak lebihan kastad roti potato siang nya tu. Yang ni kena praktis lagi... sebab klu dah boleh wat perfect mcm roti kat kedai.... tak perfect pun ... ala2 le tak payah le melabur kat kedai india depan umah aku tu.... sekali beli yg pjg sekali tu 2.. klu satu tu sempat bertahan 10minit aje.....

1 comment:

Aymy with love said...

Kak yu, sekali kuar, berderetttt... nampak roti tu sume lembut2 n gebu jerr...


Load Counter